Poetin voorspelt catastrofale gevolgen voor de wereldwijde energiemarkt.

De Russische president Vladimir Poetin ziet catastrofale gevolgen voor Europa op energiegebied naarmate de sancties tegen zijn land voortduren.

“We weten dat de Europeanen Russische energiebronnen proberen te vervangen. We verwachten echter dat het resultaat van dergelijke acties een stijging van de gasprijzen op de spotmarkt en een stijging van de kosten van energiebronnen voor eindgebruikers zal zijn”, zei Poetin vrijdag tijdens een televisieontmoeting met hoge functionarissen.

Het resultaat is volgens Poetin dat de sancties door Europa scherper zullen worden gevoeld dan door Rusland. “Verder gebruik van sancties kan leiden tot nog zwaardere – zonder overdrijving, zelfs catastrofale – gevolgen voor de wereldwijde energiemarkt”, zei Poetin.

Europa heeft geworsteld om een ​​trefzekere manier te vinden om Rusland te straffen voor zijn invasie van Oekraïne zonder zelf de pijn te voelen, aangezien Europa voor ongeveer 40% van zijn aardgasbehoeften op Rusland vertrouwt. Grote Europese economieën zoals Duitsland worstelen al met faillissementen van energiebedrijven omdat ze duurder aardgas betrekken uit andere bronnen dan Rusland. Europa doet een waanzinnige poging om zijn aardgas in de opslag bij te vullen voordat het stookseizoen van 2022 begint, maar het merkt dat die voorraden tegen een hoge prijs komen.

Rusland heeft de aardgasaansluiting al afgesloten naar ‘onvriendelijke’ landen die geen regelingen hebben getroffen om het Russische gas te betalen met een roebelrekening bij de Gazprombank. Bulgarije, Finland en Polen hebben allemaal de gasstroom uit Rusland afgesneden, samen met tal van kopers zoals Orsted en Shell.

Europa overweegt nu een prijsplafond voor Russische olie om Rusland te straffen door zijn inkomsten te beperken en tegelijkertijd zijn toevoer van ruwe olie op peil te houden, maar de details zijn complex en vereisen een inbreng van andere landen, waaronder China en India. Critici van het plan suggereren dat zo’n plan onzin is en weinig kans van slagen heeft.

Als Europa door gaat met de plannen die er nog liggen, gaan we dan een doemscenario tegenmoet? Hoe gaat het verder, op het moment als verschillende klein-industriën geen energie meer kunnen gebruiken?