De OPEC+-bijeenkomst van maandag keurde een besluit goed om de collectieve olieproductiedoelstelling voor oktober met 100.000 vaten per dag (bpd) te verlagen, ondanks dat Rusland zich naar verluidt tegen een dergelijke stap zou hebben verzet. 

 

Tijdens een andere superkorte bijeenkomst vandaag kwamen de energieministers van het OPEC+-productiepact overeen om de beoogde productieniveaus terug te brengen naar de quota van augustus, waarbij ze zeiden dat de verhoging van vorige maand alleen voor september was bedoeld. 

Voorafgaand aan de bijeenkomst meldde de Wall Street Journal , onder vermelding van niet nader genoemde bronnen die dicht bij het kartel stonden, dat Rusland een besluit van OPEC+ om de olieproductie te verminderen, niet zou steunen. 

Hoewel verschillende OPEC-leden steun hebben betuigd voor een dergelijke stap, waaronder Saoedi-Arabië, is Rusland volgens de bronnen niet bij hen. De reden, zeiden ze, was dat een aanbodbeperking de invloed van grote Aziatische oliekopers zou kunnen verminderen, omdat het een signaal zou zijn dat er meer olie in de wereld is dan er vraag naar is. Volgens bronnen van de Wall Street Journal uitte Rusland vorige week zijn bezwaren tegen een productieverlaging tijdens een voorbereidende vergadering, waar de OPEC+ als basisscenario een aanbodoverschot op de oliemarkt van 900.000 bpd voor dit en volgend jaar stelde.

Het Joint Ministerial Monitoring Committee (JMMC) van de olieproducentengroep OPEC+ had tijdens een eerdere vergadering de verlaging van 100.000 bpd ondersteund. 

De kleine verlaging is eigenlijk vrij irrelevant, aangezien de OPEC+ naar schatting zo’n 2,9 miljoen vaten per dag achterloopt op de collectieve quota. 

OPEC+ besloot echter dat het op elk moment een vergadering kon beleggen om andere acties te bespreken. De vergadering, zei de OPEC, besloot om “de voorzitter te verzoeken om te overwegen om op elk moment een OPEC- en niet-OPEC-ministeriële bijeenkomst uit te nodigen om, indien nodig, de marktontwikkelingen aan te pakken.” 

De volgende reguliere maandelijkse vergadering van de OPEC is gepland op 5 oktober. 

Na de OPEC+-bijeenkomst van vandaag, stegen de olieprijzen met meer dan 3% in de vroege handel ET, waarbij WTI Crude de $ 90 per vat bereikte vanaf 8:33 am ET, en Brent Crude steeg met 3,5% op $ 96,64.