Goldman Sachs blijft een optimistische kijk op olie houden ondanks de aanhoudende uitverkoop op de markt, en herhaalt in een notitie zijn standpunt dat “de scheeftrekking van de prijzen vanaf hier volledig naar boven gericht is.”

Strategen van Goldman Sachs, waaronder Jeffrey Currie en Damien Courvalin, testten hun optimistische visie en kwamen tot de bevinding dat ondanks de groeiende bezorgdheid over de olie-fundamentals, zowel voor een groter aanbod als een zwakkere vraag, de reële waarde van Brent in de tweede helft van 2022 boven de huidige marktvooruitzichten zou blijven. en in 2023.  

Met lage voorraden en een mogelijke toename van de productie in Saoedi-Arabië/VAE in de regio van 500.000 vaten per dag (bpd), wat de “record lage reservecapaciteit” verder zal uitputten, zijn de risico’s duidelijk naar boven gericht, aldus analisten van Goldman Sachs. schreef in de notitie.

 

Wat zeggen de banken?

In een ongunstig scenario zou de reële waarde van Brent $ 120 zijn in de tweede helft van 2022 en $ 110 in 2023, een daling van Goldman’s voorspellingen van respectievelijk $ 135 en $ 125 per vat, merkten de strategen van de bank op.

Zelfs het worstcasescenario zou nog steeds een Brent-marktwaarde impliceren van $ 105 voor H2 2022 en $ 90 per vat in 2023, ook boven marktvooruitzichten.

“Als gevolg hiervan herhalen we onze bullish olieprijsvisie na de recente uitverkoop”, zei Goldman Sachs.

Donderdag vroeg daalde de olieprijs met 4% tot het niveau dat voor het laatst in februari werd gezien, net voor de Russische invasie van Oekraïne.

Eind vorige maand zei Jeffrey Currie, Global Head of Commodities Research bij Goldman Sachs, dat het opwaartse risico in ruwe olie en geraffineerde producten “momenteel enorm hoog is”. De recente terugval van de olieprijzen zou een koopkans kunnen zijn, omdat de prijzen vanaf hier deze zomer omhoog zullen gaan, aldus de Wall Street-bank.

Vorige week vertelde Goldman’s Courvalin aan CNBC dat olie nog steeds $ 140 per vat zou kunnen bereiken .

“$ 140 is nog steeds ons basisscenario omdat, in tegenstelling tot aandelen, die anticiperende activa zijn, grondstoffen een oplossing moeten bieden voor de huidige niet-overeenkomende vraag en aanbod,” zei Courvalin.